Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι κατέθεσε αίτηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) να ερευνήσει ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις ισραηλινές πολιτικές εποικισμού στα κατεχόμενα εδάφη.
Η αίτηση εκτείνεται πέραν ενός αιτήματος που είχε κατατεθεί το 2015 να διεξαχθεί έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα στην περιοχή και θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία για μια πλήρη διερεύνηση.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους από η Χάγη ο Αλ-Μάλικι γνωστοποίησε ότι υπέβαλε το αίτημα στον γενικό εισαγγελέα ICC, Φάτου Μπενσούντα, ζητώντας έρευνα για την πολιτική του Ισραήλ σε Δυτική Όχθη, ανατολική Ιερουσαλήμ και Λωρίδα της Γάζας.
«Το κράτος της Παλαιστίνης έκανε ένα σημαντικό και ιστορικό βήμα προς τη δικαιοσύνη για τον παλαιστινιακό λαό που εξακολουθεί να υποφέρει από συνεχιζόμενα, ευρέως διαδεδομένα και συστηματικά εγκλήματα» δήλωσε.
Το αίτημα περιλαμβάνει και την πρόσφατη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, όταν από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, πρόσθεσε ο Αλ-Μάλικι.
«Υπάρχει μια κουλτούρα ατιμωρησίας στο Ισραήλ για εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων. Αυτή η παραπομπή γίνεται για να δοκιμάσει η Παλαιστίνη τον διεθνή μηχανισμό λογοδοσίας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου ξεκίνησαν μια αρχική έρευνα για τις κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ όταν οι Παλαιστίνιοι έγιναν μέλος του δικαστηρίου το 2015. Η σημερινή αναφορά επιτρέπει στην έρευνα αυτή να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της πλήρους διερεύνησης, χωρίς να χρειάζεται ένας δικαστής να δώσει προηγουμένως την έγκρισή του.
Ο νομικός ειδικός του Χάρβαρντ Άλεξ Γουάιτινγκ, πρώην εισαγγελέας του ΔΠΔ, ανέφερε στο Twitter πως η αναφορά «έχει ένα πραγματικό αποτέλεσμα… είναι πολύ πιο δύσκολο για το γραφείο του εισαγγελέα να παραμείνει στη φάση της προκαταρκτικής έρευνας για χρόνια».
Ο Μάλικι είπε πως το αίτημα θα δώσει στους εισαγγελείς την εξουσία να διερευνήσουν φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το 2014 και μετά, περιλαμβανομένων των θανάτων την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Γάζα.
«Πιστεύουμε πως υπάρχουν επαρκή και ανυπέρβλητα στοιχεία ως προς αυτό και πιστεύουμε πως το να προχωρήσουμε με μια έρευνα είναι ο ορθός και απαραίτητος τρόπος δράσης», είπε.
«Μέσω της νομικής αναφοράς θέλουμε… το γραφείο του εισαγγελέα να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση έρευνα για όλα τα εγκλήματα» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής εισαγγελέα Φατού Μπενσούντα. «Περαιτέρω καθυστέρηση να αποδοθεί δικαιοσύνη στους Παλαιστίνιους-θύματα ισοδυναμεί επίσης με άρνηση της δικαιοσύνης».
Το παλαιστινιακό αίτημα προβάλλει το θέμα των ισραηλινών εποικισμών που χαρακτηρίζεται «η πιο επικίνδυνη απειλή για τη ζωή και τους πόρους των Παλαιστινίων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Το Ισραήλ διατηρεί, επεκτείνει και προστατεύει το καθεστώς των οικισμών διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα του απαρτχάιντ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το ΔΠΔ που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2002, είναι δικαστήριο ύστατης καταφυγής, το οποίο παρεμβαίνει όταν ένα κράτος είναι απρόθυμο ή ανίκανο να διερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός του.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ αμφισβήτησε τη νομική εγκυρότητα του παλαιστινιακού αιτήματος στο ICC. «Η σκοπούμενη αναφορά είναι νομικά άκυρη, και το ICC δεν έχει δικαιοδοσία για το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα, αφού το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου και επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωση το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «κυνικό βήμα».